Bardzo dobre ciasto, czereśnie, budyń i chrupiąca bezowa góra.

kruche ciasto z czereśniami

Budyń ugotować według instrukcji na opakowaniu, tylko z tą różnicą że dodać mniej mleka – 400ml. Budyń przestudzić, podczas studzenia kilka razy zamieszać.

ciasto z budyniem

Do miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia, dodać żółtka,śmietanę i masło pocięte na małe kawałki. Szybko zagnieść ciasto dłońmi, żeby wszystkie składniki się połączyły i powstała jedna masa.  Uformować kulę, odłożyć 1/3 ciasta i włożyć do zamrażarki.

Blachę wyłożyć papierem i położyć 2/3 ciasta na dno blaszki. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 190 na 10 minut.

czereśnie w cieście

W czasie jak ciasto będzie w piekarniku ubić białka, jak już są sztywne powoli dodać połowę szklanki cukru. Białka powinny być mocno ubite, po dodaniu cukru ubijać jeszcze kilka minut.

Wypestkowane czereśnie włożyć do miseczki i obsypać 1 łyżką mąki ziemniaczanej, wymieszać.

Wyjąć lekko podpieczone ciasto z piekarnika, posmarować chłodnym budyniem, na to czereśnie, potem piana z białek i pokruszone pozostałe ciasto, które było w zamrażalniku. Wstawić ciasto do piekarnika i piec jeszcze 40 minut.

Ciasto jest pyszne, polecam. Można użyć innych owoców również będzie bardzo dobre.

Rozmiar blaszki to – 35 x 28 cm . Zawsze możecie użyć trochę mniejszej lub większej 🙂