Ciasto jest bardzo łatwe i pyszne, możecie je zrobić z różnymi owocami, jak kto lubi. ja zrobiłam z czereśniami ponieważ jest na nie sezon i są pyszne.

ciasto z owocami

Czereśnie umyć osuszyć i wypestkować, posypać łyżeczką mączki ziemniaczanej , wymieszać.

Masa budyniowa – mleczka kokosowe wlać do garnka, zostawić pół szklanki do rozmieszania budyni. Proszek budyniowy i cukier wymieszać z mleczkiem kokosowym, tak żeby nie było grudek. Jak mleczko się będzie gotowało wlej rozmieszany proszek budyniowy. Podgrzewaj, aż masa zgęstnieje. Odstaw do przestudzenia, co jakiś czas zamieszaj.Możecie użyć budyni kokosowych to smak będzie jeszcze bardziej kokosowy. To już zależy od Was.

ciasto

Wszystkie składniki wrzucić do miski i szybko zagnieść, używając dłoni i palców. Zrobić to bardzo szybko, uformować kulę i podzielić na trzy części. Każdą część ciasta włożyć do osobnego woreczka foliowego, włożyć do zamrażarki na 30 minut.

Blachę o wymiarach 34×26, wyłożyć papierem do pieczenia. Nagrzać piekarnik do 180C.

kokosowe ciasto

W tym czasie przygotować pianę z białek. Białka ubić na sztywną pianę, jak już jest mocno sztywna powoli wsypywać cukier nie przerywając mieszanie. Następnie to samo robić z wiórkami kokosowymi.

Jedną część ciasta potrzeć na tarce z dużymi oczkami na dno blaszki i wstawić do piekarnika i podpiec przez  15 minut.

Na podpieczony spód położyć przestudzony budyń, następnie zetrzeć drugą część ciasta. Na to rozłożyć czereśnie i pianę z białek.

Na koniec ostatnia warstwa, za pomocą paców pokruszyć ciasto jak kruszonkę lub zetrzeć na tarce jak pozostałe ciasto.

Piec 45-50 minut, ciasto u góry musi się lekko zarumienić. po wyjęciu zostawić ciasto w blaszce aż lekko przestygnie, najlepiej aż całkowicie.

Ciasto jest rewelacyjne , polecam.