Obiad fantastyczny. Zrobiłam z ziemniakami dla mojego męża, ale można zrobić bez nich. Będzie wtedy idealnym obiadem dla osób które chcą zgubić kilogramy.  Można to danie bez wyrzutów sumienia zjeść. Kurczak bez tłuszczu tylko przyprawy. Byłam najedzona i szczęśliwa. 

kurczak na warzywach

Ziemniaki i buraczki obrać i pokroić w grube plastry. marchewki oskrobać, odciąć końcówki i pokroić na mniejsze kawałki. Jeśli macie takie małe jak ja to zostawić w całości.

Kurczaka pokroić na mniejsze kawałki. Doprawić solą i czarnym pieprzem.  Wszystkie pozostałe przyprawy wymieszać w miseczce i obsypać grubo kurczaka. Można tak przyprawić kilka godzin wcześniej, ale nie trzeba. Ja nie miałam czasu, ale wiem że to jest dobre.

kurczak

Do garnka wlać wodę i osolić do smaku. Wrzucić buraki i gotować 3 minuty. Następnie dodać ziemniaki. Gotować 5 minut. Odcedzić, zostawić 300 ml wody.

Na dnie blaszki rozłożyć warzywa, wlać wodę. Posypać delikatnie suszonym oregano. Na górze rozłożyć kawałki kurczaka. Nagrzać piekarnik do 220 C i piec 40-45  minut.

Można posypać świeżym koperkiem.

Danie pyszne, polecam.