Kurczak musi być dobrze doprawiony i pieczony najlepiej na drugi dzień. Oczywiście nie jest to konieczne.
Kurczaka umyć i osuszyć. Odciąć „kuper” i usunąć wszystkie pozostałości po piórach, Czasami jak oglądam kulinarne programy i widzę że doprawiają kurczaka na którym jeszcze widać pióra nie mogę powstrzymać obrzydzenia.
Przygotowanie papki z przyprawami – do miseczki wrzucić przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, mieszankę ziół suszonych, oregano, majeranek, kurkumę, paprykę słodką wędzoną i ostrą. Wlać 2 łyżki oliwy z oliwek. Wszystko dokładnie wymieszać.
Kurczaka przeciąć ostrym nożem wzdłuż piersi i rozłożyć na płasko.
Kurczaka obsypać solą, to musicie zrobić na wyczucie. Dokładnie obłożyć go przygotowaną papką z przyprawami. Zostawić tak przygotowanego kurczaka na kilka godzin lub na całą noc.
Następnie nagrzać piekarnik do 200 C, położyć kurczaka na raszkach w specjalnej do tego celu dużej blaszki. Na dno wlać wodę, wstawić blaszkę do nagrzanego piekarnika i piec 45 minut. Polać go wytworzonym sosem.
Wyjąć blaszkę z piekarnika i odwrócić kurczaka. Dolać wody, u mnie się wygotowała. Dno blaszki musi być pokryte wodą. Obrać marchewki, jeśli są grube przekroić na pół. Cukinię umyć i pokroić w plasterki.
Włożyć warzywa na dno blaszki, lekko obsypać solą. Piec następne 30 minut.
Ziemniaki umyć i ugotować w osolonej wodzie. Muszą być miękkie, ale nie rozgotowane.
Wrzucić ziemniaki do kurczaka i zwiększyć temperaturę do 240 C piec aż ziemniaki lekko się przypieką a kurczak będzie cudnie przypieczony. Mi to zabrało następne 30 minut.
Kurczak był smaczny, nie suchy. Cały czas w blaszce musi być woda co spowoduje że nie będzie suchy.
Smacznego.
Ten wpis nie posiada jeszcze żadnych komentrzy.