Mój pomysł na obiadek. Życzę smacznego.

kurczak

Zrobiłam to danie dla gości i nie było czasu na więcej zdjęć 🙂

Cukinię pokroić w plasterki, marchewki obrać i pokroić również w plasterki. Do garnuszka wlać tyle wody żeby warzywa były przykryte. Najpierw wrzucić marchew i gotować 5 minut. Marchew musi być miękka a woda osolona do smaku. Następnie dodać cukinię i gotować 1 minutkę. Następnie odcedzić warzywa. Wodę zachować.

Pałki kurze umyć i osuszyć. Doprawić solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą, mieszanką ziół suszonych. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć kurczaka na złoty kolor. Podlać wodą z gotowania warzyw, dodać kostkę rosołową.  Gotować 20 minut. Podczas gotowania przewrócić raz mięso. Gdyby woda wyparowała podczas gotowania dolać wodę. Zdjąć kurczaka z patelni. Wywar z patelni wlać do garnuszka i sprawdzić ile pozostało. Odmierzyć 400 ml. W razie potrzeby doprawić do smaku solą.

Na patelnię wlać wywar, zagotować. Wrzucić kaszę, wymieszać. Dodać warzywa i wymieszać. Do naczynia żaroodpornego wsypać kaszę z warzywami. Na górę położyć kurczaka i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200C na 15 minut.

Na koniec obsypać danie posiekaną natką pietruszki.

Smacznego