Bardzo łatwy do zrobienia, lubię go bardzo, czasami robię jako dodatek do zup, mój mąż lubi go jeść nawet bez dodatków 🙂

indyjski chlebek naan

Wsypać mąkę, proszek do pieczenia do miski, pokrusz masło, wrzuć czosnek i powoli dolewać mleko. Zagnieść ciasto na gładką masę, ugniatać około 5 minut. Przykryć wilgotną ścierką i odstawić na 30 minut.

Thermomix- wszystkie składniki wrzucić do naczynia miksującego, czas 3 minuty, naczynie zamknięte, interwał. Reszta jak wyżej

Jeśli masz piekarnik z grillem to mocno go rozgrzej, blaszkę wysmarowuj oliwą.

Podzielić ciasto na osiem równych części, każdą masę rozciągnij i uformuj chlebki naan o średnicy 12 cm. Położyć na przygotowanej blaszce, posmarować roztopionym masłem i posypać suszonymi ziołami i wstawić pod grillem jak najwyżej i grillować około 1,5 minuty z jednej strony, potem odwrócić i grillować 1 minutkę. Cały czas obserwować na powierzchni chlebków powinny powstać pęcherzyki, bąbelki, potem oczywiście one opadną. Pilnować, żeby się nie przypaliły.

Ja smażyłam je na patelni, najpierw z jednej strony potem z drugie, na niezbyt wysokiej temperaturze.

naan

Jak już są gotowe przykryć ręcznikiem, żeby nie wyschły i były ciepłe.