Zrobiłam tą lazanię na imprezę urodzinową mojej mamy, po wyjęciu z piekarnika odebrano mi ją i nawet nie zdążyłam zrobić zdjęcia w kawałku, zniknęła w mgnieniu oka. Była pyszna.

Ser potrzeć na tarce o dużych oczkach i odstawić na później. Na patelni rozgrzać masło, dodać pokrojoną w kostkę cebulę, smażyć aż cebula straci swój kolor surowizny. Dodać wyciśnięty przez praskę czosnek, wymieszać i smażyć 1 minutkę dodać mięso mielone, osolić i doprawić pieprzem. Smażyć aż mięso się lekko zarumieni. Teraz czas na szpinak dodać go do mięsa i smażyć aż szpinak zmięknie. Na koniec dodać dwie puszki dobrych gatunkowo pomidorów , doprawić do smaku solą, białym pieprzem. Gotować chwilkę na małym ogniu żeby nadmiar płynu wyparował, ale nie może być zupełnie suche. Sos jest potrzebny żeby płaty makaronowe w lazanii się pięknie ugotowały i wszystkie składniki się wymieszały.

lazania ze szpinakiem i czosnkiem

W dużym garnku z osoloną wrzącą wodą  wodą obgotować płaty lazanii, aż lekko zmięknią.Na dno formy do zapiekanki położyć płaty makaronowe do lazanii na to mięso ze szpinakiem i oczywiście sos, na górę potarty ser. Znowu płaty makaronowe, mięso ze szpinakiem, ser i znowu płaty, mięso ser. Ostatnia warstwa to płaty makaronowe, polać sosem i posypać grubo serem.

Włożyć lazanię do nagrzanego piekarnika do 180 C i piec 30 minut. Smacznego