Zawsze warto zrobić takie leczo. Idealne na obiady, kolacje czy lunch. Wystarczy tylko rozmrozić i podgrzać lub wyjąć ze słoika. To wszystko tylko zależy jak je będziecie chcieli przechowywać. Ja mrożę bo z tym jest mniej pracy.

leczo

Takie leczo można zrobić w wersji wegetariańskiej omijając tylko kiełbasę. Gwarantuję, że smak będzie równie pyszny.

Cukinię obrać ze skórki, wyciąć nasionka i pokroić w kostkę. Cebulki obrać i pokroić również w kostkę. Papryki umyć, rozciąć,wyciąć nasionka oraz błonki i pociąć w plasterki (5 cm) Pomidory umyć i pociąć na duże kawałeczki, można sparzyć i zdjąć skórkę.

leczo z kilku składników

Kiełbasę pokroić w plasterki.

Na dużej patelni rozgrzać olej wrzucić cebulkę, obsmażyć na złoty kolor. Zdjąć cebulkę z patelni i wrzucić do dużego garnka.Wlać trochę wody około 1/2 szklanki.  Na tej samej patelni obsmażyć plasterki kiełbasy i wrzucić do garnka.

Teraz już  można dodać do garnka  cukinię i papryki,pomidory  wymieszać i gotować. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać majeranek, koncentrat,paprykę słodką w proszku i ostrą,wymieszać.

Leczo gotuje się bardzo szybko, ale trzeba przy tym stać bo lubi się przypalić. Będzie gotowe jak cukinia się rozgotuje a warzywa miękkie.

Smacznego to jest pyszne i bardzo duża porcja.