Jest to angielska wersja drożdżówki, dla mnie ciekawa i smaczna. Lubię zmiany, niby drożdżówka ale inaczej.

drożdżówka

Thermomix, wszystkie produkty, mąkę, cukier, drożdże, ciepłe mleko, jajko, aromat waniliowy włożyć do naczynia miksującego, nastawić na naczynie zamknięte, czas 3 minuty, obroty 2. Wyjąć ciasto włożyć do miski lekko wysmarowanej masłem lub olejem, dodać odsączone rodzynki i wymieszać.  Przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia.

Wykonanie ; do dużej miski wsypać mąkę zrobić dołek i wrzucić jajko, cukier, drożdże, wlać ciepłe mleko i olejek. Dobrze wyrobić ciasto, ugniatać aż uzyskasz gładkie ciasto, odstawić do wyrośnięcia. Jak już podwoi swoją objętość dodać uprzednio zaparzone we wrzątku i odsączone rodzynki. Zagnieść ciasto jeszcze raz. Podzielić ciasto na 12 części, uformować małe okrągłe kulki.

drożdżóweczki

Przygotować formę do pieczenia, na dno położyć papier do pieczenia. Teraz czas na masę orzechową, na teflonowej patelni rozpuść masło dodaj  cukier i miód, podgrzewaj i mieszaj aż się wszystko dobrze połączy. Wylać gorącą masę do przygotowanej formy i posypać orzechami. Na gorącą masę poukładać po trzy kulki w rzędzie. Przykryć ręcznikiem bawełnianym i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Posmarować mlekiem. Ja zrobiłam po dwa w rzędzie i wyszły duże, mocno wyrosły,  teraz wiem że lepsze są mniejsze i więcej , smak ten sam  ale bardziej podzielne.

Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 i piec 15 minut, następnie zwiększyć temperaturę do 200 i piec jeszcze 10 minut.

drożdżówka inaczej

Zostawić 10 minut do odparowania , potem wyjąć z formy, zdjąć papier, porozdzielać drożdżówki.

drożdżówka

Smacznego