Te kluseczki są idealne do mięsnych dań z sosem. Można je również polane tłuszczem i skwarkami.

żeberka

Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Odlać wodę i natychmiast podusić na purée. Wsypać mąkę i jeszcze raz ugnieść. Wysypać ziemniaki na stolnicę lekko obsypaną mąką pszenną. Podzielić masę na mniejsze kawałki. Z każdej porcji uformować wałek o grubości 1 cm. Pociąć na mniejsze kawałki o długości 2-3 cm. Za pomocą palca uformować dołek.  Uformować łódeczkę.

Uwaga – każde ziemniaki są inne, więc gdyby masa była zbyt krucha i podczas gotowania stracą swój kształt to trzeba dodać trochę więcej mąki. Ja zawsze za pierwszym razem wrzucam kilka kluseczek i gotuję. Jak po wyjęciu będą nadal miały ładny kształt i się nie rozlecą, to znaczy że ciasto jest dobre i można gotować pozostałe.

W garnku zagotować wodę, osolić do smaku. Do wrzątku wrzucić kluseczki i gotować od wypłynięcia 2-3 minut. Za pomocą łyżki cedzakowej wyjąć kluseczki i dokładnie odsączyć.

Smacznego.