Sezon na truskawki w pełni, wiec nie może zabraknąć lodów. Są to lody ze świeżych truskawek, ale oczywiście można zrobić z mrożonych, ale najpierw trzeba je rozmrozić, odcedzić i zważyć 🙂
Umyć i osuszyć truskawki, usunąć szypułki. Zmiksować na miazgę, przetrzeć przez sitko. Dodać brązowy cukier i sok z cytryn.
Thermomix – zmiksować truskawki, obroty 8, 6 sekund
Przetrzeć masę z truskawek przez sitko do miseczki, naczynie miksujące nie trzeba myć, będzie jeszcze potrzebne.
Żółtka ubijać z cukrem pudrem na puch stawiając na garnuszku z gotującą wodą, woda musi się lekko gotować. Jak już masa jest letnia zdjąć z pary, powoli wlewać śmietanę nie przerywając mieszania. Ubijać chwilkę, masa lekko zgęstnieje. Następnie powoli wlewać masę truskawkową, nie przerywając ubijania.
Jeżeli nie macie automatu do lodów, to masę włóżcie do pudełka, zamknąć i do zamrażarki. Pamiętajcie, żeby kilkakrotnie zamieszać lody w 30 minutowych odstępach.
Jeżeli macie automat do lodów, to tak przygotowaną masę wlać do maszyny i wyrabiać lody 30 minut. Następnie przelać do pudełka i zamrozić. Ja zawsze jeszcze przemieszam lody trzykrotnie jak już są w zamrażarce.
Thermomix – żółtka z cukrem ubić, założyć motylek, czas 10 minut, temperatura 50C
Dolać śmietanę podczas mieszania, obroty 3, czas 5 minut
Dodać truskawki podczas mieszania obroty 3, czas 5 minut
Reszta jak wyżej.
Ten wpis nie posiada jeszcze żadnych komentrzy.