Sezon na truskawki w pełni, wiec nie może zabraknąć lodów. Są to lody ze świeżych truskawek, ale oczywiście można zrobić z mrożonych, ale najpierw trzeba je rozmrozić, odcedzić i zważyć 🙂

lody owocowe

Umyć i osuszyć truskawki, usunąć szypułki. Zmiksować na miazgę, przetrzeć przez sitko. Dodać brązowy cukier i sok z cytryn.

Thermomix – zmiksować truskawki, obroty 8, 6 sekund

Przetrzeć masę z  truskawek przez sitko do miseczki, naczynie miksujące nie trzeba myć, będzie jeszcze potrzebne.

lody truskawkowe

Żółtka ubijać z cukrem pudrem na puch stawiając  na garnuszku z gotującą wodą, woda musi się lekko gotować.  Jak już masa jest letnia zdjąć z pary, powoli wlewać śmietanę nie przerywając mieszania.  Ubijać chwilkę, masa lekko zgęstnieje. Następnie powoli wlewać masę truskawkową, nie przerywając  ubijania.

Jeżeli nie macie automatu do lodów, to masę włóżcie do pudełka, zamknąć i do zamrażarki. Pamiętajcie, żeby kilkakrotnie zamieszać lody w 30 minutowych odstępach.

Jeżeli macie automat do lodów, to tak przygotowaną masę wlać do maszyny i wyrabiać lody 30 minut. Następnie przelać do pudełka i zamrozić. Ja zawsze jeszcze przemieszam lody trzykrotnie jak już są w zamrażarce.

lody z smaku truskawkowym

Thermomix – żółtka z cukrem ubić, założyć motylek, czas 10 minut, temperatura 50C

Dolać śmietanę podczas mieszania, obroty 3, czas 5 minut

Dodać truskawki podczas mieszania obroty 3, czas 5 minut

Reszta jak wyżej.