Pycha lody, polecam. Zrobiłam je w maszynie do robienia lodów, ale można i bez. Podam dwa sposoby wykonania.
Do garnuszka wlać wodę, wsypać cukier. Podgrzewać i mieszać, cukier musi się rozpuścić. W malakserze zmiksować truskawki razem z syropem cukrowym. Dodać jogurt, esencję waniliową, sok z cytryny i skórkę, wymieszać. Śmietanę i białka ubić na sztywno. Oczywiście osobno.
Do masy truskawkowej dodać śmietanę, delikatnie wymieszać. Następnie dodać ubite białka i ponownie delikatnie wymieszać.
- Wykonanie w maszynie do lodów – przygotowaną masę wlać do zmrożonego naczynia. Włączyć maszynę na 30 minut. Wyjąć lody z naczynia i włożyć do plastikowego lub szklanego pudełka. Zamknąć. Po godzinie zamieszać, następnie zamieszać po dwóch godzinach. Gotowe
- Wykonanie bez maszyny – gotową masę wlać do pudełka i włożyć do zamrażarki. Po 30 minutach zamieszać, następnie po godzinie. Ponowne mieszanie po następnej godzinie i potem po dwóch. Gotowe. Czym więcej mieszania tym lepiej. Kryształki lodu dokładnie się rozbiją i lody będą lepsze.
Wykonanie w thermomix.
- Nałożyć motylek – ubić śmietanę, czasu nie podaję bo to bardzo trudne. Trzeba sprawdzać. Obroty 3,5. Wyjąć włożyć do miseczki
- Wyczyścić i wysuszyć naczynie i motylek, ubić białka obroty 3,5 Wyjąć białka, zdjąć motylek
- Wrzucić cukier i wlać wodę, temperatura 60, czas 1 minuta, obroty 3
- Dodać truskawki, jogurt, esencję waniliową, sok i skórkę z cytryny, zmiksować obroty 6, czas 30 sekund
- Dodać ubitą śmietanę i nałożyć motylek, obroty 2 , czas 10 sekund
- Dodać białka wymieszać kopystką
- reszta tak samo jak w pozostałych
Ten wpis nie posiada jeszcze żadnych komentrzy.