Przepyszny obiad, rybka soczysta i pyszny sosik. Mam nadzieję że Wam będzie tak smakowało jak nam. Polecam.

łosoś

Zdjąć skórę z łososia, pociąć na mniejsze kawałki. Doprawić solą i pieprzem. Dno dużego naczynia żaroodpornego wysmarować grubo masłem. Rozłożyć na dnie rybę.

Przygotowanie sosu – śmietanę wlać  do dużego kubka. Dodać obrane i posiekane ząbki czosnku, gałkę muszkatołową, koperek posiekany, szczyptę soli i trochę pieprzu. Wszystko dokładnie wymieszać.

zapiekanka

Sos rozlać naokoło ryby, lekko je unosząc. Ryba nie powinna być zalana i pływać w śmietanie. Użyjcie takie naczynia że po dolaniu śmietany, będzie tylko pokryte dno. Wiadomo trochę zaleje rybę.

Pomidorki umyć i przekroić na pół. Porozkładać naokoło ryby. Obsypać listkami bazylii i porwaną mozzarellą.

Na konie na każdej rybie położyć mały kawałeczek masełka.

zapiekanka

Pieczenie – nagrzać piekarnik do 190 C i piec 25-30 minut. W połowie czasu pieczenia lekko podważcie łososia i zanurzyć w sosie. Podawać z pieczonymi ziemniakami lub ryżem.