Bardzo smaczne danie, warzywa super, łosoś wspaniały, całość powoduje że nie można przestać jeść. Całej rodzince się uszy trzęsły 🙂
To danie składa się z trzech części, ryby, ziemniaków i warzyw. Trzeba tak przygotować, żeby wszystko było ciepłe. Zaczynamy od łososia, odciąć skórę, doprawić solą i pieprzem ziołowym. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem i położyć kawałki łososia. Na każdy kawałek położyć serek ziołowo czosnkowy i obsypać świeżym koperkiem, przykryć naczynie folią aluminiową i wstawić do nagrzanego piekarnika do 180C i piec 15 minut pod przykryciem, następnie zdjąć folię i piec jeszcze 15 minut.
Ja użyłam serka francuskiego ziołowo czosnkowego ale możecie użyć podobnych. Konsystencja tego serka to jak fetta lekko kremowa z ziołami i czosnkiem.
W tym samym czasie umyć szczoteczką małe ziemniaki i gotować ziemniaki do miękkości. Odcedzić i smażyć na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju czosnkowego. Smażyć tak długo, aż ziemniaki lekko się przysmażą, gdyby ziemniaki były trochę większe przekroić je na pół i smażyć w ten sam sposób.
Pięć minut przed końcem pieczenia łososia, na patelnię wlać odrobinę oleju czosnkowego i wrzucić pokrojoną w plasterki cukinię, dodać obrane ze skórki i pokrojone na ćwiartki pomidory. Możecie użyć pomidorków koktajlowych, ale też trzeba usunąć skórki. Smażyć około 2 minut, doprawić solą i pieprzem, obsypać świeżym lub suszonym tymiankiem. Ja użyłam świeży.Dokładnie widać jak cukinia jest gotowa zmieni kolor i zmięknie.
Na talerz wyłożyć obsmażone warzywa, na to kawałek łososia i naokoło podsmażone ziemniaki. Obsypać dodatkowo świeżym koperkiem. Smacznego.
To danie było naprawdę pyszne.
Ten wpis nie posiada jeszcze żadnych komentrzy.