Super łosoś, za równo na obiad jak i na imprezę.
Przygotowanie kruchego ciasta. Mąkę zagnieść z masłem i smalcem z 3 łyżkami wody i szczyptą soli. Uformować kulę i włożyć do lodówki na godzinę. Formę do zapiekanka łososia posmarować masłem, kruche ciasto rozwałkować na posypanej mąką stolnicy, wyłożyć nim formę , brzegi zawinąć do góry. Nakłuć widelcem, piec 20 minut w 200 C Ostudzić
Przygotowanie nadzienia – filet z łososia umyć, osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki, skropić sokiem z cytryny i posypać skórka z połowy cytryny, wymieszać. Zostawić na chwilkę. Jajka ubić, dodać śmietanę, posiekany koperek, sól, pieprz, gałkę muszkatołową, wymieszać. Łososia poukładać na upieczonym kruchym cieście, zalać masą jajeczną.
Pieczenie – piec 40-50 minut w temperaturze 200 C
Smacznego, To było pyszne.
Gosia
26 lutego, 2014 o 23:24
mam w lodówce wędzonego łososia ze suempolu, bo taki preferuję. Myślisz, że mogłabym go użyć do zapiekanki?? czy tylko świeża ryba się nadaje??
kuchcik8
26 lutego, 2014 o 23:35
Trudno powiedzieć, ale myślę że możesz.. Ja mam też podobne danie na blogu z łososiem wędzonym , więc powinno być dobre. Pozdrawiam