Szybkie danie z kuchni tajskiej.

Mięso pokroić w cienkie paski, doprawić solą, pieprzem papryką ostrą i słodką. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju i wrzucić kurczaka, smażyć aż kurczak lekko zbrązowieje. Zdjąć z patelni i odstawić na bok.

makaron z kurczakiem

Orzeszki nerkowca, ziarenka kolendry, kminek wrzucić do młynka i zmielić. W woku rozgrzej olej i wrzuć zmielone przyprawy, smaż tak długo, aż poczujesz intensywny zapach wtedy wlej mleczko kokosowe i gotować 5 minut. Dodać kurczaka,pokrojony drobno szczypiorek, pokrojone chilli,  pomidory pokrojone na mniejsze kawałki, przecier pomidorowy oraz pomidory z puszki. Gotować 3 minuty, doprawić do smaku w razie potrzeby.

makaron z patelni

Makaron chiński zalać gorącą wodą zostawić na 2 minuty, odcedź, wrzucić do sosu, wymieszać, posypać pokrojoną kolendrą.

Gotowe, smacznego