Jest to propozycja na błyskawiczny i pyszny obiad. Polecam wszystkim.

makaron

Makaron ugotować w osolonej wodzie. Powinien być al dente. W tym czasie co gotuje się makaron przygotować sos.

Na patelnię wlać olej i dodać masło, rozpuścić. Cebulę pokroić drobno, ząbki czosnku wydusić przez praskę.  Na rozgrzaną patelnię wrzucić cebulkę i smażyć aż straci kolor surowizny. Następnie dodać czosnek smażyć kilka sekund.  Dodać umyty odsączony szpinak, pomidorki przekrojone na pół. Obsypać solą, pieprzem, kurkumą, gałką muszkatołową. Smażyć aż szpinak zmięknie. Wlać śmietanę i mleko, wymieszać. Zagotować i doprawić do smaku. Parmezan zetrzeć na drobnej tarce.  Zostawić trochę do obsypania na górze a pozostały wrzucić do sosu. Wymieszać.

makaron

Makaron odcedzić i wrzucić na patelnię. Chwilkę smażyć, około 30 sekund.  Dokładnie wymieszać.

Wyłożyć makaron na talerze i obsypać parmezanem.

Tylko powiem pycha.