Z tym ciastem jest dużo pracy, ale jest pyszne. Wyjątkowe ciasto na specjalne okazje. 

malinowe ciasto

Przygotowanie ciasta kruchego – wszystkie składniki ciasta ugnieść razem. Musi powstać gładka masa. Włożyć ciasto do woreczka i włożyć ciasto do lodówki na kilka godzin.

Pieczenie ciasta – Blaszka 23 x 33 cm , blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć ciasto w przygotowanej blaszce. Można zetrzeć ciasto na tarce o dużych oczkach, następnie lekko przydusić. Piec  ciasto kruche w piekarniku nagrzanym do 180 C przez 30-35  minut. Ostudzić ciasto.

malinowa chmurka

Przygotowanie masy bezowej – białka ubić na sztywną pianę. Następnie powoli wsypać cukier, nie przerywając mieszania. Dodać 50  g migdałów, wymieszać. Tę samą blaszkę w której piekło się ciasto wyłożyć papierem do pieczenia i wylać masę bezową. Na górę posypać pozostałe migdały.

Piec w piekarniku nagrzanym do 160 C i piec godzinę. Czasami trzeba przedłużyć czas lub skrócić  Masa bezowa jest gotowa gdy lekko popęka u góry i chrupiąca. Ostudzić.

ciasto z malinami

Przygotowanie masy malinowej – galaretki rozpuścić we wrzącej wodzie, wymieszać i odstawić do momentu aż zacznie gęstnieć. Dodać maliny i wymieszać. Prawie gęstą galaretkę wylać na upieczone ciasto kruche. Odstawić do lodówki do całkowitego stężenia galaretki.

Przygotowanie masy białej – śmietanę ubić na sztywną masę, dodawać powoli cukier ciągle mieszając. Dodać po łyżce serka mascarpone, mieszać już delikatniej. Wlać esencję waniliową, wymieszać. Wyłożyć masę na gęstą galaretkę. Położyć masę bezową i ponownie wstawić do lodówki.

Składanie ciasta

1 warstwa ciasto kruch

1 warstwa galaretki z malinami

3 warstwa masa ze śmietany i serka mascarpone

4 warstwa płyta beżowo migdałowa

 Smacznego.