Nalewka malinowa jest bardzo aromatyczna i pyszna.
Taka nalewka działa przeciwgorączkowo i przeciwkaszlowo. Idealna na przeziębienie, stosowana w okresie zachorowań na grypę. Można pić ją na gorąco dolewając do herbaty. Malinówka także stymuluje pracę układu trawiennego, pomaga kobietom w okresie menopauzy, pomaga znosić jej objawy.
Kilogram dojrzałych malin delikatnie przepłukać i odsączyć na sicie. Maliny włożyć do słoika, zalać litrem spirytusu. Szczelnie zamknąć. Postawić w ciemnym miejscu na miesiąc, co kilka dni zamieszać słoikiem. Po miesiącu nalewkę przelać przez sitko, oddzielając owoce. Płyn przefiltrować przez bibułkę, otrzymujemy w ten sposób czysty płyn.
Ugotować syrop cukrowy – wodę zagotować z cukrem. Dokładnie wymieszać. Zdjąć szumy z powierzchni syropu. Ostudzić.
Połączyć nalewkę z syropem cukrowym. Zamknąć szczelnie słoik i odstawić na tydzień, znowu w ciemnym miejscu. Po tygodniu znowu przelać nalewkę przez bibułkę. Powinna pozostać czysta klarowna nalewka. Wlać nalewkę do butelek i zostawić w ciemnym chłodnym miejscu na pół roku. Po tym czasie nalewka jest gotowa do picia. Życzę miłych chwil przy nalewce. Jeśli jeszcze pojawi się osad na dnie butelek to trzeba jeszcze raz przelać przez bibułkę.
Aleksandra
28 lipca, 2020 o 04:49
Bardzo niedokładny przepis. Osoba robiąc to pierwszy raz nie da sobie rady….
Maria Gorlik
28 lipca, 2020 o 21:47
Dziękuje za komentarz. Poprawiłam i mam nadzieję że teraz już będzie każdy wiedział jak się robi tą nalewkę. Czasami zapominam że kiedyś jest pierwszy raz 🙂 Pozdrawiam serdecznie