Pyszna marmolada. Żurawina i aronia super ze sobą pasują.

marmolada z aronii

Do garnka z grubym dnem wrzucić oczyszczone i umyte aronie, żurawinę i sok z cytryny. Gotować na dużym ogniu 10 minut, co chwilkę zamieszać.

Dodać cukier i gotować cały czas mieszając, aż owoce się rozgotują i powstanie gęsta marmolada. Ja lubię jak aronia jest nie całkowicie rozgotowana.

Cukru możecie dodać mniej lub więcej. Zależy to od Waszego upodobania.

Słoiki wyparzyć i wlać do nich gorącą marmoladę, zakręcić. Przykryć słoiczki grubym ręcznikiem i zostawić aż ostygną.

dżem z żurawiny

Thermomix

  • do naczynia miksującego wrzucić żurawinę, zmiksować czas 6 sek, obroty 5
  • dodać aronię, sok z cytryny,cukier, gotować 30 minut, obroty 2, temperatura 100 C
  • reszta jak wyżej