Coś pysznego, nie trzeba dodać dużo cukru, ponieważ gruszki są bardzo słodkie. No moje takie były.
Bardzo proste, każdy sobie poradzi z wykonaniem takiej marmoladki. Gruszki obrać ze skórki, wyciąć gniazda nasienne i pociąć na mniejsze kawałki. dzięki temu szybciej się ugotują.
Do garnka wlać wodę, wrzucić gruszki i cukier. Gotować, aż całkowicie się rozgotują, cały czas trzeba mieszać. Jak już są prawie wszystkie rozgotowane pomagam sobie tłuczkiem do ubijania ziemniaków i lekko zmiażdżę gruszki. To trochę przyspieszy gotowanie. Dodać kwasek cytrynowy i jeszcze chwilkę gotować.
Włożyć marmoladę do słoiczków, zakręcić. Wstawić do dużego garnka w którym dno wyłożone jest grubą szmatką. Wlać wody do 1/2 wysokości słoików i gotować słoiczki 20 minut od zagotowania się wody.
Pycha
Maria
12 września, 2020 o 08:32
Fajny przepis dzisiaj zabieram się za gotowanie.
Maria Gorlik
12 września, 2020 o 13:56
Dziękuje za komentarz, pozdrawiam serdecznie
Smakosz
22 listopada, 2021 o 00:11
Miażdżę chyba. Czy ma tu być czas przyszly?