Bardzo jestem zadowolona z efektu. Ciasto kruche jak pokruszone ciasteczka, krem pyszny a beza mój faworyt 🙂 Wszystko razem pasuje świetnie. 

mazurek orzechowy

Wykonanie ciasta kruchego – do miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia, cukier puder, żółtka. Masło pokroić na małe kawałki. Zagnieść szybko ciasto na gładką masę. Możecie użyć miksera i nastawić na pulsacyjne wyrabianie ciasta.

Thermomix wyrabianie ciasta

  • do naczynia miksującego dodać mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia, żółtka, pokrojone na kawałki masło, wyrobić ciasto, naczynie zamkniete, interwał, czas 1 minuta
  • wyjąć ciasto do miski i delikatnie zagnieść.

mazurek orzechowy

Pieczenie – Blaszkę o wymiarach  20 x 30 wyłożyć papierem do pieczenia. Nagrzać piekarnik do 180 C Ciasto włożyć do blaszki i rozsunąć na całą blaszkę. wygładzić powierzchnię. Następnie nakłuć widelcem na całej powierzchni. Piec 20-25 minut. Ciasto lekko urośnie i nabierze lekko złotego koloru. Odstawić ciasto do ostudzenia.

mazurek bezowy

Wykonanie bezy – białka ubić na sztywną pianę. Jak białka są już sztywne, powoli wsypywać cukier. Ciągle mieszając. Dodać ocet i brązowy cukier.  Na koniec dodawać po jednej łyżce zmielonych orzechów. Delikatnie już mieszać. Orzechy muszą być wyczuwalne, nie zmielcie ich na puch. Wyłożyć masę bezową na tą samą blaszkę w której piekło się ciasto. Blaszkę również wyłóżcie papierem do pieczenia.

Pieczenie bezy – piekarnik nagrzać do 200 C, włożyć blaszkę i piec 10 minut. Zmniejszyć temperaturę do 120 C i piec następne 1.20 minut. Nie otwierać piekarnika. Wyjąć bezę z piekarnika i ostudzić.

Wykonanie bezy w thermomix

  • do naczynia miksującego wrzucić orzechy, zmielić obroty 5, czas 4-6 sekund, trzeba sprawdzić. Orzechy nie mogą być mnielone na mąkę
  • wyjąć orzechy i dokładnie wytrzeć naczynie
  • do naczynia włożyć motylek, dodać białka, ubić czas 3 minuty, obroty 3,5
  • ubijać obroty 3,5 i cały czas powoli wsypywać obydwa cukry, na koniec wlać ocet
  • dodać orzechy po łyżce i mieszać już kołpystką, delikatnie
  • pieczenie jak wyżej

Wykonanie kremu – mleko zagotować w garnuszku, dodać cukier i wymieszać. Następnie wsypać kaszkę manną, szybko wymieszać. Gotować na małym ogniu aż masa zgęstnieje. Odstawić do ostudzenia.

Masło rozmieszać i powoli dodawać gęstą kaszkę. Dokładnie wymieszać na gładki krem.

Wykonanie kremu thermomix

  • do naczynia miksującego nałożyć motylek, wlać mleko, dodać cukier i kaszkę manną, gotować temperatura 100 C, obroty 2, czas 12 minut
  • wyjąć kaszkę z naczynia i odstawić do ostudzenia, przykryć.
  • do naczynia dodać masło, utrzeć obroty 3, czas 1 minuta
  • do masła dodać 3 łyżki kaszki, wymieszać obroty 4, czas 30 sek
  • nałożyć motylek, ucierać obroty 3 i co jakiś czas dodawać pozostałą masę z kaski.

Formowanie ciasta

  • do tej samej blaszki co było pieczone ciasto włożyć upieczone ciasto
  • krem z kaszki manny rozłożyć na cieście
  • teraz delikatnie położyć bezę orzechową, lekko przydusić
  • przykryć ciasto folią spożywczą i wstawić do lodówki na kilka godzin

Ciasto jest pyszne polecam.