Polecam to bardzo, zaskoczycie smakiem wasze kochane osoby. Idealne na romantyczną kolacje we dwoje. Tej porcji wychodzi 4-5 flautas. 

Sposób wykonanie salsy – pomidorki umyć i pokroić w drobną kostkę. Cebulkę, chili pokroić drobno. Z ogórka wyciąć środki z nasionkami i resztę pokroić w małą kostkę. Wszystko razem wrzucić do miseczki, wlać oliwę i sok z cytryny. Doprawić solą i delikatnie pieprzem. Na koniec dodać posiekaną kolendrę lub pietruszkę. Wymieszać i odstawić. Wytworzy się pyszny sok który można zlać i wypić. Samo dobro 🙂

Wykonanie kurczakowe flautas –  piersi kurze wrzucić do garnuszka zalać wodą. Ja w takim wypadku jak potrzebuję ugotowanego mięsa zawsze przygotowuję jak rosół. Mam potem wywar do zup. Nic nie będzie zmarnowane. Wodę dosolić do smaku, dodać marchewkę, kawałek pora, kawałek selera, korzeń pietruszki i 2 ziarenka ziela angielskiego, trochę mielonego czarnego pieprzu. Gotować na małym ogniu 20 minut. Mięso musi być miękkie.

Na patelni rozgrzać oliwę i obsmażyć drobno pokrojoną cebulkę i czosnek. Doprawić solą i białym pieprzem. Smażyć na małym ogniu aż wszystko zmięknie ale nie zbrązowieje. Zdjąć wszystko z patelni do głębokiej miski. Dodać pokruszoną fetę. Jak mięso jest miękkie za pomocą dwóch widelców całkowicie rozdrobnić mięso i dodać do fety. Przykryć.

Płaty tortilli  podgrzać w mikrofali, każdy po 20 sekund. Szybko nałożyć farsz i mocno zawinąć. Dodatkowo zawinąć w folię aluminiową co uniemożliwi rozwijanie. Tak zrobić ze wszystkimi. Zostawić na chwilkę, potem można przeciąć na pół. łatwiej się smaży i są bardziej podzielne.

Rozgrzać olej na patelni około 1 cm wysokości. Jak olej jest już gorący to włożyć zawijasy z kurczaka. Bardzo szybko się zarumienią, wtedy obrócić na drugą stronę. Wyłożyć na papier kuchenny i odsączyć tłuszcz. Smażą się szybko więc nie są tłuste.

Podawać natychmiast z przygotowaną wcześniej salsą.

Polecam bardzo, smacznego