Taka pizza jest idealna na spotkania w gronie przyjaciół. Pyszne ciasto drożdżowe i  nadzienie. Przepis ten mam od wieków. Jest to jedno z pierwszych ciast drożdżowych jakie robiłam.

pizza

Ciasto drożdżowe – do miski dodać wszystkie składniki na ciasto drożdżowe, drożdże pokruszyć. Zagnieść ciasto na gładką sprężystą masę. Miskę wysmarować olejem i włożyć wyrobione ciasto. Przykryć folią spożywczą. Zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.

pizza

Thermomix – do naczynia miksującego dodać wszystkie składniki, czas 3 minuty, naczynie zamknięte, interwał.

pizza

Przygotowanie nadzienia – pieczarki umyć, pokroić w plasterki. cebule obrać i pokroić w piórka. Na patelni rozgrzać olej wrzucić cebulę i smażyć do czasu aż lekko zmięknie. Dodać pieczarki i smażyć aż cała woda z grzybów wyparuje. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Posypać listkami świeżym lub suszonym tymiankiem.

pizza

Formowanie pizzy – ciasto podzielić na dwie części. Jedno z ciast rozwałkować na kształt prostokąta o wymiarach 35 x 25 cm. Całe ciasto posmarować sosem pomidorowym, obłożyć szynką i obłożyć podpieczonymi pieczarkami. Obsypać serem.  Zostawić trochę sera na koniec do obsypania. Zawinąć ciasto.

pizza

Zawinąć ciasto w wałek. Pociąć na 4 cm kawałki. Położyć na blaszkę obsypaną mąką. Lekko spłaszczyć każdą małą pizzę. To samo zrobić z drugą porcją ciasta.

Pieczenie – nagrzać piekarnik do 180 C i piec 20 minut, teraz obsypać delikatnie serem i piec jeszcze 5 minut.

Podawać z keczupem lub sosem pomidorowym.

Smacznego, mini pizze są super.