To jest coś co każdy musi zrobić 🙂 Pyszne lekko wilgotne, środek toffi, po prostu pyszne. Daktyle powodują że muffinki nigdy nie będą suche. Przepis na wykonanie w thermomix na dole.
Przygotowanie daktyli – przeciąć daktyle i wyjąć pestki. Pestki wyrzucić. Do małego garnuszka wlać wodę i dodać posiekane drobno daktyle. Zagotować i gotować minutę. Zdjąć garnek z ognia i dodać sodę, wymieszać. Odstawić do ostygnięcia.
Przygotowanie ciasta – masło z cukrem pudrem utrzeć i esencją waniliową na gładką puszystą masę. Podczas ucierania dodać jajka w małych ostępach. Dokładnie wymieszać. Do masy maślanej dodać daktyle razem z wodą i mąkę. Za pomocą robota kuchennego wymieszać wszystko dokładnie.
Formę do pieczenia mufinek wyłożyć papierowymi foremkami. Wlać ciasto do foremek 3/4 wysokości. Do każdej foremki dodać 1/2 łyżeczki masy toffi. Taka dość spora. Nałożyć na środku.
Pieczenie – nagrzać piekarnik do 190 C i piec 30-35 minut.
Naprawdę pyszne. Można podać z gałką lodów, cudowne doznanie 🙂 🙂 Obsypać muffinki cukrem pudrem.
Wykonanie w thermomix
- daktyle pozbawione pestek dodać do naczynia miksującego, wlać wodę, zmiksować obroty 6, czas 5 sekund. Gotować 100 C , czas 5 minut, obroty 1
- wylać masę do miski, dodać sodę, wymieszać i odstawić do ostudzenia
- do naczynia miksującego dodać masło, jajka, esencję waniliową,mąkę, masę daktylową, wymieszać czas 1 minuta, obroty 5
- reszta jak wyżej
Małgosia
10 października, 2018 o 19:56
wyglądają wybornie 🙂
Maria Gorlik
10 października, 2018 o 19:58
Dziękuje. Pozdrawiam