Bardzo pyszne muffinki. Wilgotne i pyszne.
Wykonanie – Dynię obrać ze skórki, wyciąć gniazda nasienne, pokroić na małe kawałki. Za pomocą malaksera dokładnie zmielić na gładką masę. Orzechy rozdrobnić, odłożyć. Do masy dyniowej dodać jajka, olej, cukier, cynamon, cukier wanilinowy. Dokładnie zmiksować. Mąkę, kakao, sodę, proszek do pieczenia wmieszać w masę dyniową, dokładnie wymieszać na gładką masę. Dodać rozdrobnione orzechy oraz rodzynki. Wymieszać delikatnie za pomocą łyżki.
Formę do muffinek wysmarować masłem i osypać bułką tartą. Wlać ciasto do 3/4 wysokości.
Pieczenie – piekarnik nagrzać do 180 C i piec muffinki 30-35 minut. Sprawdzić stan upieczenia drewnianym patyczkiem.
Polewamy muffinki lukrem lub roztopioną czekoladą.
Thermomix
- do naczynia miksującego dodać orzechy, rozdrobnić obroty
- wyjąć orzechy i odłożyć na bok
- dynię obrać ze skórki, wyciąć gniazda nasienne, pokroić na małe kawałki. Zmielić obroty 6, czas 10 sekund
- dodać jajka, cukier, cukier wanilinowy, olej, cynamon. Wymieszać obroty 5, czas 10 sekund
- dodać mąkę, sodę, proszek do pieczenia, kakao. Wymieszać obroty 6, czas 30 sekund
- dodać orzechy i rodzynki, wymieszać już za pomocą kopystki.
- reszta jak wyżej
Ten wpis nie posiada jeszcze żadnych komentrzy.