Druga wersja multum steków, tym razem z sosem śmietanowym i makaronem. Poprzednio podałam Wam z ziemniakami, wykonanie jest takie same tylko pod koniec troszeczkę inaczej.
Zaczynamy od schabu, mocno rozklepać, bardzo cieniutko. Następnie doprawić solą i pieprzem z dwóch stron. Mielone doprawić – solą, pieprzem, 1/2 łyżeczki vegety, 1/2 łyżeczki płasków suszonej chilli lub łyżeczka chilli w proszku. majerankiem, ząbkiem czosnku posiekanym drobno. Wszystko dokładnie wymieszać i doprawić w miarę potrzeby, masa musi być pikantna. Cebulę i łebki pieczarek pokroić w plasterki .
Rozłożyć schab na dnie żaroodpornego naczynia, na to masa z mięsa mielonego, następnie plasterki cebuli i na górę plasterki pieczarek , które muszą być doprawione solą i świeżo mielonym pieprzem. Każdy stek okryć plasterkiem sera.
Wlać śmietanę i włożyć naczynie do nagrzanego piekarnika do 220C i piec pod przykryciem godzinę, 15 minut przed końcem odkryć i piec do ukończenia czasu.
Makaron ugotować go w osolonej wodzie aż będzie miękki, odcedzić. Jak już steki są gotowe, odłożyć je na talerzyk, przykryć żeby nie wystygły. Ugotowany makaron wrzucić do sosu, wymieszać dokładnie, żeby cały sos pokrył makaron.
Sos jest pyszny. Smacznego.
Ten wpis nie posiada jeszcze żadnych komentrzy.