Druga wersja multum steków, tym razem z sosem śmietanowym i makaronem. Poprzednio podałam Wam z ziemniakami, wykonanie jest takie same tylko pod koniec troszeczkę inaczej.

steki w śmietanie

Zaczynamy od schabu, mocno rozklepać, bardzo cieniutko. Następnie doprawić solą i pieprzem z dwóch stron. Mielone doprawić –  solą, pieprzem, 1/2 łyżeczki vegety, 1/2 łyżeczki płasków suszonej chilli lub łyżeczka chilli w proszku. majerankiem, ząbkiem czosnku posiekanym drobno. Wszystko dokładnie wymieszać i doprawić w miarę potrzeby, masa musi być pikantna. Cebulę i łebki pieczarek pokroić w plasterki .

steki z cebulą

Rozłożyć schab na dnie żaroodpornego naczynia, na to masa z mięsa mielonego, następnie plasterki cebuli i na górę plasterki pieczarek , które muszą być doprawione solą i świeżo mielonym pieprzem. Każdy stek  okryć plasterkiem sera.

steki z serem

Wlać śmietanę i włożyć naczynie do nagrzanego piekarnika do 220C i piec pod przykryciem godzinę, 15 minut przed końcem odkryć i piec do ukończenia czasu.

steki ze schabu i mięsa mielonego

Makaron ugotować go w osolonej wodzie aż będzie miękki, odcedzić. Jak już steki są gotowe, odłożyć je na talerzyk, przykryć żeby nie wystygły. Ugotowany makaron wrzucić do sosu, wymieszać dokładnie, żeby cały sos pokrył makaron.

makaron

Sos jest pyszny.  Smacznego.

steki w pysznym sosie