Dziękuje Ilonka za przepis, ciasto pycha. Przepis na wykonanie w thermomix na dole.

murzynek

Wykonanie ciasta –  do garnka dodać margarynę, mleko, cukier, kakao i podgrzewać do całkowite rozpuszczenia margaryny i cukru. Odlać 1/2 szklanki na polewę i odstawić na później. Masę ostudzić, następnie dodać  mąkę,przyprawę do piernika, żółtka, proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszać za pomocą miksera na gładką masę. Ubić białka i dodać do masy, wymieszać delikatnie.

murzynek

Pieczenie – blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 przez 40 minut. Sprawdzić stan upieczenia ciasta za pomocą drewnianego patyczka.

murzynek

Krem budyniowy –  do garnka wlać mleko. Zostawić trochę do rozmieszania mąki ( 1/2 szklanki). Mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz jajko wymieszać w 1/2 szklanki mleka. Pozostałe mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Jak już mleko będzie się gotować powoli wlać rozmieszane mąki i zagotować. Masa musi zgęstnieć. Ostudzić

Masło utrzeć na gładką masę i dodawać po łyżce zimnego budyniu. Dokładnie wymieszać.

Formowanie ciasta – upieczone ciasto przekroić na pół. Zdjąć górę ciasta i na spodnia część rozłożyć budyń. Przykryć wierzchnią częścią ciasta.

Gdyby polewa bardzo zgęstniała lekko ją podgrzać. Polać ciasto polewą. Posypać polewę wiórkami kokosowymi lub orzeszkami.

Smacznego

Thermomix

  • do naczynia miksującego dodać kasię, mleko, cukier, kakao, podgrzewać czas 10 minut, temperatura 80 C, obroty 2
  • przestudzić masę
  • dodać mąkę, proszek do pieczenia, żółtka, przyprawę do pieczenia, zmiksować 1 minuta, interwał
  • wyjąć ciasto i umyć naczynie i dokładnie wysuszyć następnie u bić białka
  • założyć motylek, ubijać 3 minuty, obroty 3,5, można białka ubić za pomocą blendera.
  • dodać do masy kakaowej ubite białka i delikatnie wymieszać
  • pieczenie jak wyżej
  • krem zrobić jak wyżej