Gorączka zapraw rozpoczęta, dostaje jabłka od znajomych. Nawet tu w Anglii prawie w każdym ogrodzie rośnie jakaś jabłonka.
Wykonanie w thermomix na dole
Jabłka obrać ze skórki i wyciąć gniazda nasienne. Pokroić jabłka w cienkie plasterki. Do garnka wrzucić jabłka i gotować aż się rozgotują. Dużo mieszać. Dodać cukier i potarty na tarce imbir. Oczywiście wcześniej trzeba go oskrobać ze skórki. Gotować jeszcze 5 minut.
Wyparzyć słoiki i wlać gorący mus. Szybko zakręcić i przykryć słoiki grubym ręcznikiem i zostawić tak aż ostygnie.
Thermomix
- do naczynia miksującego wrzucić obrany imbir, zmiksować 5s/ obroty 8
- do naczynia miksującego wrzucić obrane i pokrojone jabłka, zmiksować 6s/obroty 6
- gotować 15 minut, temp 100 C, obroty 2
- dodać cukier, gotować 5 minut, temp 100 C, obroty 2
- całość zmiksować 15 s / obroty 7
- wylać mus do wyparzonych słoików, zakręcić
- przykryć grubym ręcznikiem i zostawić aż ostygnie
- KONSYSTENCJA MUSU JEST PUSZYSTA I GŁADKA
Ten wpis nie posiada jeszcze żadnych komentrzy.