Te ciasteczka w Anglii nazywają się shortbread. Serwowane są do herbatki. Możecie zauważyć w starych filmach angielskich zawsze jak podają herbatkę to koniecznie musi być z takim ciasteczkiem.
Wykonanie ciasta – masło o temperaturze pokojowej pokroić w małe kawałki. Do miski wrzucić kaszę manną, mąkę, cukier i masło. Zagnieść rękoma na gładką masę. Zlepić w kulę.
Oderwać część ciasta i za pomocą wałka rozwałkować na grubość 5 mm. Wycinać ciastka i położyć na blaszce lekko obsypaną mąką. Ciastka położyć w odstępach, ponieważ lekko rozleją.
Pieczenie – piekarnik nagrzać do 160 C i piec 30 minut. Wyjąć z piekarnika i zostawić aż całkowicie ostygną.
Ciastka są rewelacyjne, polecam
gin
9 kwietnia, 2017 o 21:37
Bardzo takie lubię, mniam! 🙂
Maria Gorlik
10 kwietnia, 2017 o 09:26
Ja też, już wszystkie poszły ? Pozdrawiam