Bardzo fajnie wyszedł, smaczny aż się nie mogłam nadziwić. Te chleby tostowe ze sklepu to sam papier, nie cierpię takiego. Teraz mam swój tostowy chlebek.
Drożdże pokruszyć wymieszać i wymieszać z połową ciepłej wody, cukrem, solą i łyżką mąki. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
Na stolnicę wysypać mąkę, zrobić dołek. Do dołka wlać wyrośnięte drożdże, pozostałą wodę i rozpuszczone masło. Wszystko razem zagnieść jak każde drożdżowe ciasto na gładką sprężystą masę.
Włożyć ciasto do lekko naoliwionej miski, przykryć ściereczką. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jak już podwoi swoją objętość zagnieść ciasto jeszcze raz. Włożyć ciasto do naoliwionej formy i ponownie odstawić do wyrośnięcia.
Piec w nagrzanym piekarniku do 200 C tak długo aż chlebek będzie rumiany.
Pieczenie w automacie do chleba – wszystkie składniki na ciasto wrzucić do miski miksującej, nastawić automat na pieczenie białego chleba. Gotowe.
Chlebek pyszny polecam, a z dżemikiem lub miodem to raj
Ten wpis nie posiada jeszcze żadnych komentrzy.