Dla mojego podniebienia raj. Uwielbiam naleśniki, a te są bardzo delikatne i pyszne.
Naleśniki – wszystkie składniki na ciasto na naleśniki dokładnie wymieszać na gładką masę. Odstawić na 30 minut, żeby odpoczęło.
Kisiel jeżynowy – zamrożone jeżyny lub inne owoce wrzucić do garnka, wlać wodę i gotować na bardzo małym ogniu. Jak się rozmrożą i zagotują. Przelać wszystko przez sito i utrzeć za pomocą tłuczka do ciasta. W ten sposób uzyskamy czystą maż z owoców. Doprawić do smaku cukrem, znowu postawić na ogniu. W małym garnuszku rozmieszać mączkę ziemniaczaną z wodą i wlać do gotującego się sosu owocowego. Zagotować i zdjąć z ognia.
Po przetarciu owoców przez sitko zostało i 1 1/4 szklanki gęstego soku z jeżyn. Jeśli wyjdzie Wam więcej to trzeba dodać trochę więcej mączki ziemniaczanej.
Smażenie naleśników – na patelni rozgrzać olej i smażyć partiami naleśniki. Usmażone naleśniki przykryć, żeby utrzymać je ciepłe.
Na każdy naleśnik położyć kisiel jeżynowy i złożyć naleśniki w dowolny kształt. Na górę każdego naleśnika można położyć łyżkę jogurtu lub ubitej śmietany.
Smacznego.
Ten wpis nie posiada jeszcze żadnych komentrzy.