Usmażyłam te naleśniki dzisiaj na śniadanie. Urosły ładnie, smakowały wybornie.
Wszystkie produkty na naleśniki wrzucić do blendera lub miski i zmiksować razem na gładką masę. Można dodać łyżkę cukru pudru, ale nie jest to konieczne. O dziwo ja nie dodałam ? Zostawić na 5 minut , żeby ciasto odpoczęło. Jak nie macie blendery lub Thermomiksu to masło roztopić, łatwiej się wszystko połączy.
Patelnię mocno rozgrzać i wylać porcję ciasta. Ja usmażyłam duże naleśniki na całą patelnię. Wyszły mi dwa. Wlać dość dużo ciasta, dużo więcej jak na zwykłe naleśniki. Zupełnie wystarczająca porcja na dwie osoby.
Można je smażyć bez dodania tłuszczu na patelnię, ale jeśli macie zwykłą patelnię to ciut podlać olejem. Smażyć na niskiej temperaturze na złoty kolor z obydwu stron.
Udekorować dowolnymi owocami, klepiskiem kwaśnej śmietany. Idealnie jest jak polejecie syropem klonowym. Wtedy naleśniki będą jak w Stanach ?
Wykonanie w thermomix
– do naczynia miksującego wlać i jogurt i mleko, dodać massło, jajka, mąkę, proszek do pieczenia i sodę, wymieszać obroty 6, czas 8 sekund
– za pomocą kopystki zdjąć ciasto z boków naczynia, zmiksować obroty 6, czas 3 sekundy
– reszta jak wyżej
Smacznego.
Ten wpis nie posiada jeszcze żadnych komentrzy.