Nalewka jagodowa zrobiona z naszych Polskich jagód. Nalewka nadaje się do picia po 6 miesiącach, czym dłużej leży tym jest lepsza.

Laskę wanilii przekroić w wzdłuż, wyskrobać nasionka i wszystko razem włożyć na dno słoika. Wsypać  oczyszczone jagody do dużego słoika,  zasypać cukrem, zostawić tak długo, aż cukier się całkowicie rozpuści, codziennie wstrząsnąć słoikiem.

jagodowa wódka

Jak już cukier całkowicie się rozpuści, zlać sok do drugiego słoika, można wycisnąć sok z jagód przez podwójnie złożoną gazę. Do soku dodać spirytus, wodę i sok z cytryn. Wymieszać i odstawić w ciemne chłodne miejsce na 6 miesięcy. Po sześciu miesiącach przelać nalewkę przez bibułkę filtracyjną. Czasami jest tak że nalewka jest u góry słoika klarowna tylko dół trzeba przefiltrować. Czystą nalewkę przelewamy do butelek.

Super smakuje, przed podaniem wlać do karafki i można już częstować gości.

IMG_9102