Mam ten przepis od mojej klientki, bardzo go zachwalała. Mówiła że robi go od wielu lat.
Ocet jabłkowy jest cudowny, ma wiele walorów zdrowotnych. Wystarczy wpisać w google – ocet jabłkowy i wszystko jasne dlaczego warto go zrobić. Najlepsze są spady z własnego ogródka.
Jabłka umyć, wyciąć gniazda nasienne. Nie obcinać skórki !!! Pokroić jabłka na drobne kawałeczki i włożyć do dużego słoika. Zalać przegotowaną wodą z cukrem. Cukier w proporcji na 1 litr wody 4 łyżki cukru. Zalać słoik do 3/4 wysokości, przykryć gazą.
Codziennie trzeba zamieszać. Tak przygotowane jabłka muszą stać 10 dni, najlepiej w ciepłym miejscu.
Po 10 dniach zlać płyn z jabłek i odstawić w ciepłym miejscu na kolejne 10 dni. Codziennie zamieszać.
Gdyby było zimno to przedłużyć każdy proces wykonania o kilka dni.
Teraz już można przefiltrować ocet przez gazę i wlać do buteleczek. Przechowywać w chłodnym miejscu. U mnie w piwnicy.
Polecam Wam bardzo taki ocet.
Ja teraz piję codziennie rano wodę z miodem i łyżeczką octu jabłkowego.
Ten wpis nie posiada jeszcze żadnych komentrzy.