Wczoraj zrobiłam, dzisiaj testowałam. Oczywiście jeszcze będą lepsze jak trochę postoją, ale mi bardzo smakują. Będę je robić co rok 🙂

ogórki

Ogórki umyć i pokroić w plasterki. Końcówki ogórków ja wyrzucam, ale nie musicie. Cukinię umyć i pokroić w półplasterki. Gdyby była większa i miała dużo pestek to je usunąć. Papryki umyć i usunąć gniazda nasienne i błonki. Pokroić je w paski. Marchew obrać i pokroić w cienkie talarki.  Cebulę obrać o pokroić w piórka. Czosnek obrać i posiekać drobno. Do miski wrzucić ogórki, cukinię, czosnek, papryki, marchew i cebulę. Wszystko dokładnie wymieszać.

Przygotowanie zalewy –  Wszystkie składniki dokładnie wymieszać razem, zagotować. Gorącą zalewą zalać warzywa. Dokładnie wymieszać, przykryć i zostawić na 6 godzin lub na noc.

Słoiki umyć i do każdego włożyć mieszankę warzyw. Zalać powstałą zalewą.

Ogórki włożyć do dużego garnka wyłożonego na dnie szmatką bawełnianą. Wlać wody do połowy wysokości słoików. Gotować od zagotowania się wody 10 minut. Natychmiast wyjąć i zostawić aż ostygną.

Pychotka