Bardzo prosta i szybka sałatka. Wszystkim smakuje, jadło już ją wiele osób 🙂

sałatka z ogórków

Ogórki dokładnie umyć i pokroić w dwu centymetrowe kawałki. Cebulę obrać i pokroić w plasterki. Wymieszać wszystko i zalać 4 szklankami wody z rozpuszczoną solą. Przykryć i zostawić na 4 godziny.

ogórki na zimę

Zlać cały płyn z ogórków. Odsączone warzywa włożyć do słoików. Do każdego słoika włożyć po gałązce selera i wsypać gorczycę.

Zalewa – wszystkie składniki zalewy dodać do garnka i zagotować. Gorącą zalewą wlać do słoików. Gdyby zabrakło zalewy trzeba dorobić. Ilość zalewy zależy jak mocno napełnisz słoiki warzywami lub jakich słoików użyjesz.

Pasteryzować 10 minut od zagotowania się wody.