Bardzo prosta i szybka sałatka. Wszystkim smakuje, jadło już ją wiele osób 🙂
Ogórki dokładnie umyć i pokroić w dwu centymetrowe kawałki. Cebulę obrać i pokroić w plasterki. Wymieszać wszystko i zalać 4 szklankami wody z rozpuszczoną solą. Przykryć i zostawić na 4 godziny.
Zlać cały płyn z ogórków. Odsączone warzywa włożyć do słoików. Do każdego słoika włożyć po gałązce selera i wsypać gorczycę.
Zalewa – wszystkie składniki zalewy dodać do garnka i zagotować. Gorącą zalewą wlać do słoików. Gdyby zabrakło zalewy trzeba dorobić. Ilość zalewy zależy jak mocno napełnisz słoiki warzywami lub jakich słoików użyjesz.
Pasteryzować 10 minut od zagotowania się wody.
Stach
25 lipca, 2017 o 14:45
Pyszne,robimy od kilkunastu lat.
Maria Gorlik
25 lipca, 2017 o 18:14
Ja też je uwielbiam. Pozdrawiam serdecznie