Bardzo pyszny omlecik. 

Białka oddzielić od żółtek, białka ubić na sztywną pianę. Jak już pana jest sztywna dodać cukier i jeszcze chwilkę ubijać. Następnie dodać po jednym żółtku  i delikatnie wmieszać. Na koniec dodać przesianą mąkę ziemniaczaną.

Ja zrobiłam z gruszką więc tak Wam opiszę. Na patelni rozgrzać masło i położyć pokrojone w cienkie plasterki gruszki. Zmniejszyć gaz i smażyć chwilkę, następnie przewrócić gruszki na drugą stronę. Teraz już wylać na patelnię połowę ciasta. Smażyć na bardzo małym ogniu, najlepiej przykryć patelnię. Podczas smażenie lekko podważyć boki omletu i lekko poruszyć patelnią, żeby omlet odkleił się od dna patelni.

Obrócić omlet pomagając sonie dużym talerzem. Talerz położyć na górze patelni i szybkim ruchem przewrócić patelnię do góry dnem. Omlet musi znaleźć się na talerzu. Następnie delikatnie zsunąć go na patelnię. Przykryć przykrywką i smażyć kolejne kilka minut.

Tak samo usmażyć drugi omlet.

Udekorować omlet kleksikiem śmietany lub jogurtu i owocami.