Taki omlet będzie super pomysłem na niedzielne śniadanie, szybko się go robi i jest pyszny.
Przygotowanie migdałów- można to zrobić na dwa sposoby.
1- na mocno rozgrzanej patelni bez tłuszczu uprażyć płatki migdałów, cały czas mieszając, aż migdały nabiorą złotego koloru.
2- rozgrzać tłuszcz, dodać cukier, migdały i smażyć, aż migdały nabiorą złotego koloru, a cukier się rozpuści.
W obydwu przypadkach, po usmażeniu zdjąć migdały z patelni i odstawić do późniejszego wykorzystania
Przygotowanie omletów – białka z trzech jajek oddzielić od żółtek, ubić żółtka plus 1 jajko na puszystą masę, dodać mąkę, mleko i szczyptę soli, wymieszać dokładnie. Dodać rodzynki i dalej ubijać, aż ciasto stanie się puszyste. Białka ubić z dodatkiem cukru na sztywną pianę i połączyć z ciastem. Na patelni rozgrzać masło i wylać połowę masy, smażyć na małym ogniu około 3-4 minut i odwrócić na drugą stronę i smażyć kolejne 2 minuty. Zdjąć omlet z patelni i za pomocą dwóch widelców porwać omlet na mniejsze kawałki i posypać uprażonymi migdałami. Jeśli nie podajecie go od razu wstawić omlet do nagrzanego piekarnika do 100C, co pomoże utrzymać temperaturę i omlet po usmażeniu drugiego nie będzie zimny.
W ten sam sposób jak opisałam wyżej, smażyć drugi omlet. Posypać omlety cukrem pudrem i podawać.
Smacznego
Ten wpis nie posiada jeszcze żadnych komentrzy.