Omlety są idealne na śniadanie, można je robić na słodko i wytrawne. Dzisiaj proponuję omlet z bananami.

omlet na słodko

Patelnię rozgrzać, dodać łyżkę miodu i położyć plasterki banana. Smażyć chwilkę, aż banan lekko się przysmaży, ale nie rozgotuje na papkę. Zdjąć z patelni i odłożyć na bok. Przykryć .

omlet z owocami

Jajka ubić jajka na puch, dodać sól i wodę, jeszcze chwilkę ubijać. na patelni rozgrzać masło i wylać jajka. Smażyć na małym ogniu, aż podczas podważania zauważysz, że omlet jest wystarczająco sztywny, żeby go przewrócić. Na drugiej stronie smażyć już bardzo krótko. Zsunąć omlet z patelni na talerz, obłożyć bananami, zgiąć w połowie, posypać cukrem pudrem i podawać.

słodkie śniadanie

Drugim sposobem smażenia omletów to – na patelni rozgrzać masło, wylać masę jajeczną, smażyć kilka minut na małym ogniu, aż u góry będzie widać że jest przesmażony, tylko cienka warstwa z góry jest niedopieczona. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na górną półkę i podpiekamy.Reszta jak wyżej.

Smacznego