Bardzo delikatny, puszysty omlet. Śmietana powoduje, że omlet jest jeszcze bardziej delikatny. Z tej porcji powstaną Wam dwa omlety na dużej patelni.
Przepis na thermomix na dole.
Białka z solą ubić na szywną pianę. Żółtka i śmietanę ubić na puszystą masę, dodać mąkę i dalej ubijać aż powstanie gładka masa. Dodać białka i wymieszać już bardzo delikatnie.
Na patelni rozgrzać masło, wlać ciasto tworząc 0,5 cm warstwę. Ciasto roprowadzić po całej patelni. Smażyć na średnim ogniu. Jak już omlet będzie na tyle przesmażony żeby podnieść jego boki to można już przewrócić na drugą stronę. Położyć talerz na patelnię i szybkim ruchem odwrócić, tak żeby omlet był na talerzu. Następnie zsunąć delikatnie ponownie na patelnię. Smażyć już teraz dosłownie kilkanaście sekund.
Zdjąć z patelni, posmarować zmiksowanymi owocami i zawinąć. Pociąć omlet w ukośne kawałki. Posypać cukrem pudrem i gotowe.
Mniam, mniam
Można też podać go w klasyczny sposób składając na pół. Do środka tak samo zmiksowane owoce lub dżem i dodatkowo ubita śmietana. Rozkosz ☺️☺️☺️
Thermomix
-do naczynia miksującego nałożyć motylek, wlać białka, dodać sól, ubijać 3 minuty, obroty 3,5
-wyjąć białka
– wrzucić żółtka, wlać śmietanę, ubijać 1 minutę, obroty 3,5
-dodać mąkę, wymieszać 1 minuta, obroty 3
-dodać białka i wymieszać już tylko kopystką
– reszta jak wyżej 🙂
Ten wpis nie posiada jeszcze żadnych komentrzy.