Kusiło mnie oczywiście żeby zrobić słodki, ale jednak zdecydowałam się n wytrawny. Szybko się go robi i jest smaczny.
Do miski wbić jajka, dodać mleko i odrobinę soli i pieprzu. Za pomocą trzepaczki mocno ubić. Można ubić mikserem z końcówkami do ubijania białka.
Wykonanie masy jajecznej w Thermomix
- do naczynia miksującego dodać jajka, mleko, odrobinę soli i pieprzu. nałożyć motylek, ubijać 3 minuty, obroty 3,5
- reszta jak niżej
Przygotowanie szpinaku – na patelni roztopić masło, wrzucić posiekany drobno ząbek czosnku. Smażyć kilka sekund, następnie dodać szpinak. Smażyć aż szpinak stanie zmieni się delikatną papkę. Doprawić solą i pieprzem.
Wylać masę jajeczną na patelnię obłożyć przekrojonymi na pół pomidorkami. Smażyć na małym ogniu tak długo aż masa się przesmaży. U góry będzie widać jak masa staje się gęsta.
Ser pokroić na paski i rozłożyć na górze. Wstawić patelnię do piekarnika nagrzanego do 220 C i piec tak długa aż ser się roztopi a masa u góry przesmaży.
Można też usmażyć omlet tylko na patelni. Jak już masa jajeczna wyraźnie będzie przesmażona od dołu rozłożyć ser u góry i przykryć patelnię. Smażyć tak długo aż góra zgęstnieje a ser się roztopi.
Smacznego.
Ten wpis nie posiada jeszcze żadnych komentrzy.