Przepis ten mam od szwagierki Małgosi, a ona od rodowitej ormianki. Zrobiłam go dzisiaj, jest pyszny, bardzo mi ten smak pasuje i smakuje. Mam już na moim blogu sos Adżika i też był dobry. Używam go do sosów, pizzy, jako dip, ketchup, wzbogacenie sosów do makaronów itd
Cebulę obrać i zmielić, na patelnię wlać trochę oleju i smażyć cebulę 5 minut. Następnie dodać do przesmażonej cebuli zmieloną paprykę, oczywiście wcześniej umytą i oczyszczoną z nasion i błon, paprykę w proszku.Czosnek obrać, zmielić i dodać do sosu. Gotować 30 minut, co chwilkę mieszając. Trzeba przykryć garnek bo pryska.
Dodać sól, pieprz, paprykę ostrą, chilli suszone(zmielone), chilli w proszku, olej, posikaną bardzo drobno natkę pietruszki. Dodać przecier pomidorowy, wymieszać i gotować 25 minut.
Wlać do umytych słoiczków i wstawić do dużego garnka, wlać wodę do 3/4 wysokości słoiczków, przykryć i gotować słoiczki od zagotowania się wody 10 minut na małym ogniu. Wyjąć słoiczki, zostawić aż ostygną.
Wersja łagodna to nie dodawać chilli 🙂
Naprawdę jest pyszny, polecam. Dziękuję Gosiu
Anonim
18 listopada, 2015 o 11:43
A co. 2 pęczkami natki pietruszki ..
kuchcik8
18 listopada, 2015 o 11:46
Dodać do garnka razem ze wszystkimi produktami, zaraz to dopiszę. Pozdrawiam
TATAR
18 sierpnia, 2016 o 17:01
A CO Z OLEJEM ?
kuchcik8
18 sierpnia, 2016 o 17:30
Witam, dopisałam kiedy dokładnie wlać olej. Pozdrawiam serdecznie
Jarcor
1 września, 2018 o 22:14
Zrobiłem,pyszne do parówek zamiast ketchupu,polecam.
Maria Gorlik
2 września, 2018 o 00:25
Cieszę się że smakowało. Dziękuje za komentarz i pozdrawiam
Damian
30 maja, 2019 o 01:35
Za bardzo zmiksowane. Bardziej przypomina Ajvar niż Adżikę.
Maria Gorlik
30 maja, 2019 o 23:01
Taki przepis dostałam od rodowitej ormianki i tak właśnie robiła jej mama. Jeśli chodzi o konsystencję to można zmiksować według uznania. Dla mnie sos jest pyszny i bez obawy go polecam. Pozdrawiam serdecznie