Przepis ten mam od szwagierki Małgosi, a ona od rodowitej ormianki. Zrobiłam go dzisiaj, jest pyszny, bardzo mi ten smak pasuje i smakuje. Mam już na moim blogu sos Adżika i też był dobry. Używam go do sosów, pizzy, jako dip, ketchup, wzbogacenie sosów do makaronów itd

Adżika

Cebulę obrać i zmielić, na patelnię wlać trochę oleju i smażyć cebulę 5 minut. Następnie dodać do przesmażonej cebuli  zmieloną paprykę, oczywiście wcześniej umytą i oczyszczoną z nasion i błon, paprykę w proszku.Czosnek obrać, zmielić i dodać do sosu. Gotować 30 minut, co chwilkę mieszając. Trzeba przykryć garnek bo pryska.

ormiański sos

Dodać sól, pieprz, paprykę ostrą, chilli suszone(zmielone), chilli w proszku, olej, posikaną bardzo drobno natkę pietruszki. Dodać przecier pomidorowy, wymieszać i gotować 25 minut.

sos z papryki

Wlać do umytych słoiczków i wstawić do dużego garnka, wlać wodę do 3/4 wysokości słoiczków, przykryć i gotować słoiczki od zagotowania się wody 10 minut na małym ogniu. Wyjąć słoiczki, zostawić aż ostygną.

Wersja łagodna to nie dodawać chilli 🙂

Naprawdę jest pyszny, polecam. Dziękuję Gosiu