Bardzo smaczne curry, Trochę się namęczyłam żeby uzyskać  smak, ale udało się. Wszystkim smakowało, więc mogę polecić to danie. Trzeba samemu dozować dodawanie chili, każdy lubi mniej lub bardziej ostre.

curry

Mięso pokroić w paski, cały tłuszcz usunąć za pomocą ostrego noża. Doprawić solą. Wszystkie suche przyprawy wymieszać razem i obtoczyć w nich mięso.

Czosnek obrać i posiekać. Cebule obrać i pokroić w piórka, czosnek obrać i posiekać drobno, chili jeśli lubicie bardzo ostre posiekać drobno i zostawić razem z pestkami, w wersji mniej pikantnej usunąć pestki, imbir obrać pokroić bardzo drobno i posiekać.

curry

Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć cebulkę aż straci kolor surowizny. Następnie dodać czosnek, imbir i chilli. Smażyć jeszcze chwilkę. Dodać mięso i smażyć, mieszając aż mięso straci kolor surowizny.

Wlać wodę, dodać przecier pomidorowy, listki curry i wymieszać. Zagotować i doprawić do smaku solą. Wlać sok z cytryny.

Gotować na małym ogniu 15 minut. Na koniec dodać łyżkę jogurtu naturalnego i posiekane listki mięty. Miętę można pominąć. Posypać posiekaną natką pietruszki lub kolendry.

Podawać z chlebkiem naan. Patrz tu http://kuchniapokolen.pl/chlebek-naan/