Święta już niedługo, bardzo lubię jak w domu rozchodzi się zapach pieczonych ciastek. Ciastka są kruche i pyszne.

ciastka

Wykonanie – masło, cukier, jajka, mąkę, szczyptę soli utrzeć na jednolitą masę. Dodać zmielone orzechy i wymieszać. Radzę sprawdzić smak orzechów, ponieważ bardzo często się zdarza że mają brzydki smak.

Zawinąć ciasto w folię i włożyć do zamrażarki na 30 minut. Po wyjęciu z zamrażarki rozwałkować ciasto na grubość 5 mm i wycinać ciastka o dowolnych kształtach. Zanim rowałkujecie podsypać mocno mąką, ciasta nie da się podnieść.

Posmarować ciastka mlekiem i udekorować orzeszkiem.

kruche ciastka

Thermomix 

– wyłuskane orzechy wrzucić do naczynia miksującego, zmiksować 7 sekund, obroty 6

-wyjąć orzechy

-do naczynia miksującego dodać masło, cukier, jajka, sól, mąkę, zmiksować 30 sekund, obroty 3,5

-dodać zmielone orzechy, wymieszać naczynie zamknięte, interwał, czas 1 minuta

świąteczne ciastka

Pieczenie – Każde ciastko przenieść na blszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Ze stolnicy ciastka podnieść pomagając sobie nożem. Podciąć, podważyć nożem i przenieść na blaszkę.  Piec w piekarniku nagrzanym do 200 C od 10-12 minut.

Polecam i życzę przyjemności w przygotowywaniu ciasteczek.