Nie każdy lubi ozory , ale te są super . Robię je na wyjątkowe okazje, mam ten przepis od mojej przyjaciółki. Jest to zapomniane danie a szkoda, ozory są bardzo dobre, po oczyszczeniu są tak samo dobre jak inne mięso .

sos

Ozory umyć, wrzucić do garnka z wodą, zagotować. Wylać wodę  z ozorów i dolać czystej wody, dodać pokrojone warzywa, osolić do smaku i gotować na małym ogniu 1,5 godziny. Potem wyjąć ozory z rosołu, zdjąć skórę i dokładnie oczyścić. Wodę od gotowania przelać przez sito, warzywa wyrzucić. Czyste ozory włożyć do gorącego czystego wywaru i zostawić do następnego dnia. Następnego dnia wyjąc ozory z wywaru, osuszyć pokroić w 1 cm plasterki, rozłożyć na półmisku.

gotowane ozory

Przygotować sos tatarski

Ogórki, grzybki pokroić w drobna kostkę, wymieszać majonez, śmietanę , musztardę, doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Ogórki i grzybki odsączyć i dodać do majonezu. Czasami przelewam grzyby wodą, żeby pozbyć się ciągnącej mazi z grzybów, ale nie robię tego zawsze,jak mi się chce 🙂 Mi osobiście nie przeszkadza jak sos jest trochę mazisty, ma więcej smaku z marynowanych grzybków.  Zrobicie jak chcecie ,to zależy od Was czy Wam nie przeszkadza tzw „smarczek „od grzybków. 🙂

Obłożyć pokrojone ozorki sosem i gotowe.

Smacznego.