Karnawał czas zacząć. Zawsze w karnawale piekę pączki, czasami twarogowe, zwykłe drożdżowe z dżemem lub jak dzisiaj z budyniem. Przepis na thermomix jest na dole.

Pączki z budyniem

Ugotować budyń, według instrukcji na opakowaniu, dodając tylko trochę mniej mleka. Budyń musi być gęsty.

Do dużego kubka skruszyć drożdże, wlać letnie mleko, dodać łyżkę mąki, łyżeczkę cukru, szczyptę soli. Wymieszać, przykryć i odstawić do wyrośnięcia.

pyszne pączki

Mąkę przesiać na stolnicę robiąc wgłębienie na środku. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Śmietanę lekko podgrzać ( nie zagotować, ma być lekko ciepła), masło roztopić i lekko przestudzić.Do dołka w mące wlać wyrośnięte drożdże, masę jajeczną,roztopione masło, spirytus i letnią śmietanę. Wyrobić, zagnieść ciasto drożdżowe. Musi być gładkie i elastyczne. Jest gotowe jeśli „odchodzi” od ręki i jest lśniące. Trzeba sobie dać czasu i mocno je ugniatać. Włożyć ciasto do miski, przykryć i zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Taka rada – jeśli ciasto klei się do rąk to podsypać delikatnie mąką 🙂

domowe pączki

Gdy ciasto jest wyrośnięte nabierać równe porcje ciasta, z których formować płaskie krążki. Na środek każdego krążka nakładać łyżeczkę zimnego budyniu. Zlepić dokładnie, formując w rękach równe kulki. Zlepioną częścią układać na obsypanej mąką stolnicy. Przykryć czystym ręcznikiem kuchennym i tak zostawić, aż znowu urosną.

pączki z budyniem

Olej lub smalec rozgrzewamy w dużym garnku i porcjami wrzucać pączki. Powinny swobodnie pływać. Smażyć je z dwóch stron, jak nabiorą złotego koloru za pomocą drewnianego patyczka przewrócić na drugą stronę. Smażyć ponownie , aż nabiorą złotego koloru. Upieczone pączki rozłożyć na papierowych kuchennych ręczniczkach zostawić tak, aż ostygną.

Zimne pączki polać lukrem.

Lukier – cukier puder i gorąca woda. Tyle żeby masa nabrała konsystencji lukru.

Ciasto Thermomix

– założyć motylek, wbić żółtka, dodać cukier i cukier waniliowy, czas 30 sek, obroty 3, masę wylać do miseczki

– do naczynia miksującego skruszyć drożdże, wlać ciepłe mleko ( ale nie gorące), dodać 1 łyżeczkę cukru, łyżkę mąki, szczyptę soli, czas 1,5 minuty, temperatura 37 C, obroty 1

– dodać mąkę, letnią śmietanę, spirytus,roztopione masło, naczynie zamknięte, interwał, 3,5 minuty

– odstawić do wyrośnięcia, reszta jak wyrabiane ciasto ręcznie.