Zrobiłam to danie na urodziny mojego wnuczka. Danie super, łatwo się je serwuje i odgrzewa. Było bardzo dobre. 

kurczak w sosie

Tutaj potrzebne nam będą pałki kurze bez kości, teraz już można takie kupić. Jeśli nie dostaniecie to kupcie te większe części od pałki i delikatnie wyciąć kość. To nie jest trudne.

Pałki kurze rozbić jak kotlety. Doprawić solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą oraz oregano.

kurczak w sosie

Przygotowanie grzybów – cebulę obrać i posiekać drobno, pieczarki pokroić w plasterki. na patelni rozgrzać odrobinę oleju, wrzucić cebulkę na patelnie. Smażyć do momentu aż cebulka lekko zmięknie. Następnie dodać pieczarki, smażyć aż woda z grzybów wyparuje. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Na każdy płat mięsa rozłożyć warstwę pieczarek i dokładnie zawinąć roladkę. Dodatkowo każdą roladę obwinąć boczkiem. Zabezpieczyć wykałaczką przed rozwinięciem.

Mocno rozgrzać patelnię, ale nie dodawać już tłuszczu. Podczas obsmażania boczek będzie się topił i wytworzy się tłuszczyk. Na gorącej patelni obsmażyć wszystkie roladki. Obsmażone roladki wyłożyć do żaroodpornego naczynia. Na patelnię wlać wodę, dodać przecier pomidorowy, grzybki suszone i pozostałe pieczarki jeśli zostały. Zagotować i doprawić do smaku solą i pieprzem. Wylać wszystko na roladki.

Pieczenie – wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 C i piec 40 minut.

Smacznego.