Pałki kurze już można dostać bez kości,więc nie ma problemu. Robi się je szybko i są smaczne.

kurczak

Pałki kurze rozbić. Doprawić solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą. Obsypać tymiankiem.  Gruszkę obrać i pokroić na grube plastry. Ser pokroić w słupki o grubości 1 x 1 cm.  Na każdym kawałku mięsa położyć gruszkę i ser. Dokładnie zawinąć i obwinąć szynką parmeńska lub inną podobną. Spiąć wykałaczką.

Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć roladki. Na patelnię dodać pokrojone w plasterki pieczarki, posiekaną natkę pietruszki ( zostawić połowę do dodanie na koniec ), dodać gałkę muszkatołową. Wlać wywar, delikatnie zmieszać.

pałki kurze

Gotować na małym ogniu 15-20 minut. Raz odwrócić mięso. Sprawdzić smak w razie czego doprawić solą lub pieprzem.  Gdyby wywar się wygotował wlać trochę wody. Na koniec wlać śmietanę, wsypać pozostałą natkę pietruszki i wymieszać.

Podawać z makaronem lub ryżem. Można zagęścić sos odrobiną mąki rozmieszanej w małej ilości wody.

Smacznego.